piątek, 23 lipca 2010

SEZON OGÓRKOWY!!!
Ogórki małosolne

To tylko jeden z wielu przepisów, według jakich przyrządza się ogórki małosolne



czas: 20 minut + 2 dni

kładniki: Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu

przyrządzanie: Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekac trzy dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz